Hjälpmedel

Man behöver inte köpa omöjligt dyra “pedagogiska” leksaker för att kunna hjälpa sina barn med språket även om man bor i ett annat land där det talas. Det viktigaste är att prata interaktivt med barnen. Det finns dock en del material som kan stötta i inlärningen.

img_1161

Nedan råd främst till utlandssvenskar, men som även funkar för andra språk (byt ut “svenska” till ditt eget språk)

Böcker:
Se till att ditt barn har tillgång till svenska böcker. Om du inte kan få tag på svenska (pappers-)böcker så finns även möjligheten med e-böcker. Om du har svenskt lånekort kan du låna e-böcker på  www.elib.se, annars kan man köpa dem på andra internetsidor som amazon eller dito.se. På Barnens bibliotek (www.elib.se/library/default.asp?lib=84) behöver man inget lånekort, utan får ett elektroniskt lånekort efter registrering.

Att lyssna på CD-skivor kan vara ett bra sätt att lyssna på böcker. Astrids Lindgrens inläsningar av hennes egna böcker är någora klassiker.

Läs högt för ditt barn, det gör väldigt mycket för den senare läsförståelsen. Barnet skapar egna inre bilder och får tillgång till olika slags texter.

Till barn som lär sig läsa kan man ge en “läsfisk”. När barnet har läst högt för någon annan i fem minuter får det fylla i ett fjäll. När alla fjäll är ifyllda får barnet en belöning av något slag, det kan du fundera ut själv något som passar till just ditt barn.

Läsfisk

Här finner du tio handfasta tips på hur du kan hjälpa barn att bli ivriga läsare: www.bonnier.se/nyheter-press/Nyheter/2013/December/10-handfasta-tips-for-blivande-lasare/

När barnen har blivit lite äldre och själva kan läsa kan en prenumeration på en svensk tidning vara något, kanske Kamratposten?

Filmer/TV-program:
Att se på filmer kan inte ersätta interaktivt tal med andra personer. När barn ser på rörliga bilder hör de ofta inte språket. Att se på svenska filmer eller TV-program kan ända vara bra för barnen för att de får en annan input (kontakt med ett språk) än den du ger till dem. Se till att ha många program eller filmer tillgängliga på svenska, annars kommer de att vilja se TV på omgivningens språk och det språket hör de mycket av i alla fall. Köp med svenska filmer/DVD:er, kolla vad kompisarnas barn i Sverige tittar på. Låna på bibiliotekter när ni är hemma för att hitta favoriter. Mamma Mu, Pettson och Findus, Spöket Laban … det finns ett stort utbud!
SVT har bra barnprogram, men ofta är SVT Play spärrat för oss utlandssvenskar. “Livet i Bokstavslandet borde dock kunna ses ändå,  det är ett program för barn som börjar bli nyfikna på bokstäver.
Sedan kan du även testa att dölja din IP-adress med program som t.ex. Anonine www.anonine.com/sv eller Hola www.hola.org

Radio:
Sveriges Radio (www.sr.se) har jättebra podcaster och streamade program som man kan höra på via Internet, testa t.ex. Radioapan.

Spel:
Köp med er svenska spel när ni är i Sverige som t.ex. “Fem myror är fler än fyra elefanter” för att träna på det svenska språket på ett lekfullt sätt.
Annars fungerar många klassiska spel bra för språkinlärningen, t.ex. Alfapet eller frågesporter som t.ex. Geni.

Sånger/musik:
De allra flesta barn gillar att sjunga sånger. Ha en svensk barnsångsbok hemma, t.ex. Barnkammarboksserien, barn gillar att blädda sig fram till sina favoritsånger och det blir mer påtagligt när man kan ta på boken.

Om du inte har många svenska barnsånger hemma, kan du söka efter spellistor på Spotify.

På YouTube kan du se barnlekar med rörelser, sök på den sång du vill sjunga.  Här Barnvisor med rörelser på YouTube hittar du en del exempel som är en del av en app.

Datorspel:
Även här gäller – interaktivt tal med andra personer ger mer än datorspel. Om man själv inte har tid, kan barnet ibland få spela på datorn och då är det ju bra att kombinera det med svenskan. Testa www4.ur.se/rimrum/ för de mindre
och www.elevspel.se för de äldre barnen (ca 5 till 12 år).
Även många seriefigurer eller böcker brukar ha webbplatser nu, ofta med spel, t.ex. Bamse eller LasseMaja.

Appar:
Idag har många smartphones och här finns en stor marknad av olika appar. Kolla på www.pappasappar.se eller www.skolappar.se för att hitta intressanta appar. www.svenska-apps.se kan ge en del tips den med.
Du kan även söka på dina barns favoriter, t.ex. Bamse, Pippi eller LasseMaja för att hitta appar med dem.

Material för att öva på svenskan:
www.lektion.se kan du söka efter den typ av material du vill ha (svenska, åk 1 t.ex.) och ladda ner kostnadsfritt material.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s