Vi som bor i utlandet funderar ofta på hur man kunna stötta barn (eller vuxna omkring en) med svenskan även om man bor i ett annat land där det talas. Även för svenskundervisning på olika nivåer är detta ett återkommande ämne. Först och främst – man behöver inte köpa omöjligt dyra “pedagogiska” leksaker eller böcker. Det viktigaste är att ge tillgång till språket och motivera till användning av språket. Med barn är det speciellt viktigt att man pratar interaktivt med dem. Det finns dock en del material som kan stötta inlärningen. Nedan ger jag tips på olika sätt att aktivera svenskan på. Jag har delat upp det i tips främst för klassrummet och främst för hemmet, fast det kan man ju bestämma själv var de passar.
Tipsen är främst med tänkta för svenska i utlandet (främst på skolnivå men en del saker kan även funka på universitetsnivå). Resurserna är dock ofta framtagna för personer som lär sig svenska i Sverige. Jag har koncentrerat mig på kostnadsfria resurser (en del är endast öppna nu under vågen av Corona – mars 2020 och en begränsad tid framöver).
Digitala resurser – främst för det digitala klassrummet
(Klicka på länkarna för att komma till resursen ifråga)

Image by mohamed Hassana from pixabay
Först några allmänna tips för undervisning i digitala klassrum:
- Har du aldrig haft en lektion online, testa med en någon först om du har möjlighet. Sätt er i var sitt rum och kör igång.
- Var väl förberedd! Lägg gärna ut information till eleverna innan som berättar vad ni kommer att göra i det digitala klassrummet. Är det t.ex. någon arbetsuppgift som ni ska diskutera? Ska du dela en länk eller ett dokument – förbered och tänk efter hur det ska gå till.
- Kolla tekniken i början av lektionen: Kan ni se/höra varandra? Var inte rädd för lite strul i början; övning ger färdighet.
- Sätt regler för det digitala klassrummet: Planerar du att prata med eleverna, eller ska de bara lyssna och ställa frågor via chatten? Instruera dem tydligt.
- Stäng gärna av mikrofonen när du inte pratar, då undviker ni störande ljud.
- När du planerar lektionen – tänk på att det ofta tar längre tid i det digitala klassrummet.
Jag har tagit fram en guide för digital undervisning, inom nätverket SMUL (svenska som modersmål utomlands), du kan ladda ner den här.
Schoology 7 ways to increase online student engagement
Här hittar du tips för att öka elevernas engagement med digital inlärning.
Ni behöver ett sätt att tala och se varandra och även dela filer och chatta samtidigt. Adobe Connect är ett jättebra verktyg för detta, men det kostar ganska mycket. Skype är gratis med erbjuder inte så mycket. Med Zoom kan ni träffas 40 minuter gratis. Varför inte köra lektioner i 40 minuters intervaller istället för 45? Andra verktyg: Google Meets och Microsoft Teams.
Google Drive
NI behöver även en plats på nätet för utbyte av filer. Google Drive är ett exempel på lagringsutrymme. Flera personer kan arbeta samtidigt med ett dokument. Gratis till 15 GB. Andra exempel: Dropbox.
Om man kan ge ut en slant finns det mer urval, t.ex. Google Classroom. Moodle är ett system som används vid många högskolor.
Skola hemma
Den här sidan är ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin, med länkar till olika UR-progamm. Många olika ämnen, passande för olika åldrar.
Material av olika slag:
Lektion.se
Lektion.se är en klassiker för att hitta material på skolnivå. Sök på något ord som ni vill arbeta med, t.ex. “kroppsdelar”, ange år och voilá så hittar ni mycket passande material.
Skolresurser
Digitala resurser för skolan i coronatider.
LearningApps
Med LearningApps kan du själv skapa interaktiva uppgifter, men även använda dig av andras. Uppgifterna kan vara flerspråkiga, så att man kan få stöd i de/t språk man redan kan. Det finns en hel del övningar för svenska redan, men man kan ju även göra egna.
8 sidor
En nyhetstidning på lättläst svenska. Man kan även lyssna på nyheterna.
Minibladet
För de något yngre, även med övningar.
Polyglutt
Inläsningstjänst för att läsa och lyssna på bra, kvalitativ litteratur (främst för förskolebarn). För tillfället (mars 2020) gratis.
Wizer Me
Även på Wizer Me kan man skapa interaktiva övningar. Här finns det ingenting för svenska än, men det kanske kommer?
Quizlet
Här kan man öva ord och begrepp på egen hand via ord/begreppslistor, det finns även en funktion med “flash cards”. Alla olika nivåer, ofta knutna till ett visst läromedel (tips: sök på läromedlet i fråga).
SvenskaPortal
SvenskaPortal är en webbaserad övningsportal med färdighetsträning i svenska, som följer årskurs 1-3 läroplan. Med portalen tränas läsförståelse och ordförståelse med många varierade övningar.
Egentligen för skolor, men som förälder kan man få tillgång till ett konto. Öppnades upp i mars 2020.
Ur Play
På UR Play finns mängder av lärande, inspirerande och motiverande kunskapsinnehåll för barn och unga. Pedagogiska program och serier som kopplar till skolans läroplan för ett lustfyllt lärande – i hemmet och i skolan. Du som har, eller kommer ha, elever eller barn som måste studera hemifrån, här får du tips på program som de kan titta och lyssna på.
Just nu (mars 2020) har UR samlat samlat serier som passar bra för att lära sig saker hemifrån, kolla här (#skolahemma). Det är program från lågstadiet till gymnasiet och alla program på den här sidan har pedagogiskt stöd. Sidan kommer att uppdateras löpande.
Skolstil
Skolstil (2 eller 3) är ett enkelt skrivverktyg med bokstavsljud, talsyntes och uppläsningsfunktion och passar överallt där elever övar på skrivfärdighet och läsning. Skolstil fungerar som vilken ordbehandlare som helst, om än med starkt begränsat antal redigeringsfunktioner. Det går alldeles utmärkt att skapa längre texter. Appen är en bra resurs för digitalt läs- och skrivstöd. Teckensnittet som används liknar sättet att skriva för hand.
Responssystem:
Mentimeter
Ett digitalt responssystem som kan användas för omröstning, utvärdering och återkoppling. Det kan även tydligt bidra till att synliggöra för eleverna/studenterna att de faktiskt lär sig. Prova att ge eleverna/studenterna en fråga kopplad till något ni gått igenom och se vilket alternativ som får flest röster. Behöver ni repetera eller om ni är redo för att gå vidare?
Kahoot
Ett digitalt spelbaserat responssystem som kan användas för att öka elevaktiviteten och för att stämma av och synliggöra vad eleverna/studenterna har lärt sig. Kanske omvandla något quiz eller frågesport som du brukar använda mer analogt?
—–
Learning Swedish – Uttal
Del av Svenska Institutets kurs Learning Swedish – uttalsdelen. Främst för vuxna, inloggning krävs.
Skypa med Vasamuseet
En av mina favoriter är att göra ett digitalt besök på Vasamuseet. Låt eleverna läsa på om museet och Vasa. Sedan får de förbereda frågor inför ert digitala besök. Just nu (april 2020) erbjuder de inga nya tider för skolor, men de har live guidningar online varje dag? De har även bra onlinematerial.
Slöjdlexikon
Saknar du slöjden i Sverige? Då är detta något för dig – Sveriges mest omfattande digitala lärobok för slöjd i skolan. Genom filmer, bildspel och text presenteras ett pedagogiskt och granskat material. Kunskap och inspiration för hela slöjdämnet. Gratis just nu för slöjdlärare.
Övningar anknytna till läromedel:
Sanoma
Många förlag öppnar nu upp för gratis användning av deras onlinematerial. Ofta måste man jobba på en svensk skola, men ni kan ju alltid mejla och fråga om det även funkar om ni arbetar på en svensk skola i utlandet.
17.03.2020 nu är även Digilär NOK gratis. Man måste alltså jobba på en skola, men kanske godtar de utländska skolor med tanke på situationen.
Länksamlingar:
Ivana Eklund
Här ges praktiska tips om olika digitala verktyg. Främst för SLI men mycket kan användas även för svenska i utlandet. Hon är en av dem som har tagit fram Digitala verktyg för litteracitetsundervisning, en lista över digitala och webbaserade verktyg som lämpar sig för grundläggande alfabetisering och läs- och skrivundervisning. Den riktar sig till lärare inom kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi), men många av verktygen kan användas även av andra.
Patrizia Diaz
Även här ges praktiska tips om olika digitala verktyg. Visserligen främst för SLI här med men mycket kan användas även för svenska i utlandet. Hon har även skrivit flera läsvärda böcker.
Stöd med digitala verktyg (SPSM)
Specialpedagogiska skolmyndigheten har en omfattande uppställning av digitala verktyg som kan användas i förskolans och skolans pedagogiska arbete (läsa, räkna, skriva, kommunicera och planera).
Digital verktygslåda
Jag undervisar svenska på universitet i Tyskland och för de studenterna har jag tagit fram en digital verktygslåda som bygger på ett forskningsprojekts lista (Blended Swedish). En del saker kan även passa för barn/yngre elever.
Digital verktygslåda_MBG_mars_2020
Främst för hemmet
Nedan fler råd främst till utlandssvenskar (utanför klassrummet) med tanke på utlandssvenska barn, men som även funkar för andra språk (byt ut “svenska” till ditt eget språk)
Böcker:
Se till att ditt barn har tillgång till svenska böcker. Om du inte kan få tag på svenska (pappers-)böcker så finns även möjligheten med e-böcker. Om du har svenskt lånekort kan du låna e-böcker på bibliotek i Sverige, annars kan du skaffa dig ett lånekort. T.ex. vid Stockholms stadbibliotek kan man ordna det online (Stockholms stadsbibliotek). Man kan naturligtvis även köpa böcker via Bokus eller Adlibris, men det kan ju bli dyrt med portot. Ni kan testa appen Bibblix, en app från biblioteket som gör det möjligt för barnsom är 6-12 år att läsa böcker direkt i surfplattan eller mobiltelefonen. På Barnens bibliotek (barnensbibliotek.se) finns det många lästips.
Att lyssna på CD-skivor kan vara ett bra sätt att lyssna på böcker. Astrids Lindgrens inläsningar av hennes egna böcker är någora klassiker.
Läs högt för ditt barn, det gör väldigt mycket för den senare läsförståelsen. Barnet skapar egna inre bilder och får tillgång till olika slags texter.
Till barn som lär sig läsa kan man ge en “läsfisk”. När barnet har läst högt för någon annan i fem minuter får det fylla i ett fjäll. När alla fjäll är ifyllda får barnet en belöning av något slag, det kan du fundera ut själv något som passar till just ditt barn.
Här kan du läsa om flerspråkig läsinlärning: Läsinlärning för flerspråkiga barn
När barnen har blivit lite äldre och själva kan läsa kan en prenumeration på en svensk tidning vara något, kanske Kamratposten?
Filmer/TV-program:
Att se på filmer kan inte ersätta interaktivt tal med andra personer. När barn ser på rörliga bilder hör de ofta inte språket. Att se på svenska filmer eller TV-program kan ända vara bra för barnen för att de får en annan input (kontakt med ett språk) än den du ger till dem. Se till att ha många program eller filmer tillgängliga på svenska, annars kommer de att vilja se TV på omgivningens språk och det språket hör de mycket av i alla fall. Köp med svenska filmer/DVD:er, kolla vad kompisarnas barn i Sverige tittar på. Låna på bibiliotekter när ni är hemma för att hitta favoriter. Mamma Mu, Pettson och Findus, Spöket Laban … det finns ett stort utbud!
SVT har bra barnprogram, men ofta är mycket på SVT Play spärrat för oss utlandssvenskar. Ett program som dock kan ses från utlandet och som är närmast en klassiker är Lilla Aktuellt. På så sätt hänger barnen – och du – med i vad som händer i Sverige och får ord till det.
Över UR Play skulle jag kunna svärma hur länge som helst. Där hittar du t.ex. Livet i Bokstavslandet ett program för barn som börjar bli nyfikna på bokstäver. Det finns även en lärarhandledning till det. Ett av de första ord ett av mina barn lärde sig skriva var “bok”, genom detta program. I det här numret av Magasinet SMUL (nr 4) kan du även läsa om programmet. Ett annat favoritprogram för mina barn var Grammatikbolaget
Sedan kan du även testa att dölja din IP-adress med program som t.ex. Anonine www.anonine.com/sv eller Chill Global www.chillglobal.com
Radio:
Sveriges Radio (www.sr.se) har jättebra podcaster och streamade program som man kan höra på via Internet, testa t.ex. Radioapan.
Spel:
Köp med er svenska spel när ni är i Sverige eller be gäster köpa med, som t.ex. “Fem myror är fler än fyra elefanter” för att träna på det svenska språket på ett lekfullt sätt.
Annars fungerar många klassiska spel bra för språkinlärningen, t.ex. Alfapet eller frågesporter som t.ex. Geni.
Sånger/musik:
De allra flesta barn gillar att sjunga sånger. Ha en svensk barnsångsbok hemma, t.ex. Barnkammarboksserien, barn gillar att blädda sig fram till sina favoritsånger och det blir mer påtagligt när man kan ta på boken.
Om du inte har många svenska barnsånger hemma, kan du söka efter spellistor på Spotify.
På YouTube kan du se barnlekar med rörelser, sök på den sång du vill sjunga. Här Barnvisor med rörelser på YouTube hittar du en del exempel som är en del av en app.
Datorspel:
Även här gäller – interaktivt tal med andra personer ger mer än datorspel. Om man själv inte har tid, kan barnet ibland få spela på datorn och då är det ju bra att kombinera det med svenskan. Testa www4.ur.se/rimrum för de mindre och www.elevspel.se för de äldre barnen (ca 5 till 12 år).
Även många seriefigurer eller böcker brukar ha webbplatser nu, ofta med spel, t.ex. Bamse eller LasseMaja.
Appar:
Idag har många smartphones och här finns en stor marknad av olika appar. Kolla på www.pappasappar.se eller www.skolappar.se för att hitta intressanta appar. www.svenska-apps.se kan ge en del tips den med.
Du kan även söka på dina barns favoriter, t.ex. Bamse, Pippi eller LasseMaja för att hitta appar med dem.
Material för att öva på svenskan:
På www.lektion.se kan du söka efter den typ av material du vill ha (svenska, åk 1 t.ex.) och ladda ner kostnadsfritt material. Detta behöver inte vara för klassrummet, du kan även använda dig av dem hemma. (Tar upp detta både ovan och här, för att det passar både i skolan och i hemmet).
Lycka till och prata på!