Sverigeresor

Svensk_sommar

Nu är vi tillbaka från nästan tre veckor i Sverige och det har varit härligt. Vädret var underbart i år, vilket alltid hjälper till. Endast i slutet av semestern fick vi lite regn. Det blev tid hos morfar i Umeå för att bara vara, fotbollsskola till storkillen, tid hos släktningarna vid Boden, tid hos kompisar i Stockholm och där Skansen, Vasamuseet och – barnens favorit – Junibacken. Biblioteksbesök, kanelbullar och chokladbollar, lördagsgodis, hela ”Sverige-kittet”. Allt detta är språkstimulerande på ett otvunget sätt.

För det viktigaste är ju alltid att barnen får en rejäl dos svenska. De får nya ord och nya upplevelser på svenska. Lekkamraterna hjälper dem med svenskan på ett sätt som går så naturligt, utan att de tänker på det. Förutom att all TV, böcker och musik är på svenska är även det mesta runtomkring dem på svenska, skyltar, reklam, osv.

IMG_3349

Man kan även köpa med olika böcker och filmer, men kanske framför allt material att jobba med svenskan hemma. På bilden ser ni några av det (skol-)materialet som jag köpte med.

Jag brukar även ta bilder på det vi gör för att senare återknyta i samtal med barnen. ”Men visst var det roligt när vi var på Skansen/Junibacken/Vasamuseet” eller var man nu var. Och inför nästa resa kan man titta på bilderna igen och planera vad man ska göra. Dessa samtal är viktiga för att barnen inte bara ska få det passiva ordförrådet utan även kunna tala om saker och ting själva.

Barnen brukar få ganska så mycket uppmärksamhet när de svenska personerna som träffar dem inser att svenskan inte är deras ”vanliga” språk utan att de bor i ett annat land och faktiskt pratar två språk till. Härligt (och viktigt) för självförtroendet!

Så även om min man ibland stönar över att vi ”måste” åka till Sverige varje år kommer jag att fortsätta insistera. Och det är ju även så att dessa Sverigeresor inte är bra bara för barnens svenska, utan de ger även mig som vuxen mycket: samtal med nära och kära, läsa böcker på svenska i massor, äta maten du saknade. I år blev det en del jobbrelaterade aktiviteter också. Även om man då inte hinner med resan till det där eftertraktade turistmålet som är på ropet just nu är det verkligen värt det.

 

 

Advertisement

One thought on “Sverigeresor

  1. Pingback: Want the Best Education for Your Kids? Travel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s