Funderingar om att åka “hem”

För personer som bor utanför landet de växte upp, som för mig som utlandssvensk i Tyskland, så är detta med att åka “hem” ett svårt uttryck. Jag brukar säga att jag åker “hem” när jag ska till Sverige. Fast jag bor här i Tyskland sedan 2002. När det sedan bär av tillbaka Tyskland igen, så åker vi “hem” igen. Saken kompliceras igen av att min man kommer från Spanien, där jag har bott i flera år. Fast där drar jag nog gränsen, Spanien är inte “hem”. Här i södra Tyskland får barnen lov sista av alla i landet, i sista juliveckan blir det lov. På senare år brukar vi därför åka till Sverige i början av augusti och snart är det dags igen. Inför det har jag skrivit ner några funderingar.

Svenskan
Att åka “hem” är dock inte den avkopplande semester som man kanske ofta skulle behöva. Även om jag verkligen ser fram emot tiden i Sverige, så innebär det inte riktigt avkoppling. Jag vill föra vidare den svenska kulturen och det svenska språket till mina barn, vilket innebär en hel del planering för Sverige-tiden. Viktigast är naturligtvis att träffa släkt och vänner. Men jag har som sagt alltid språkaspekten i bakhuvudet – hur kan jag optimera mina barns språkinlärning när vi är i Sverige? Mina barn talar och förstår bra svenska. Den äldre sonen läser och skriver utan problem, den yngre dottern kämpar fortfarande med läsningen, oberoende av vilket språk. Så bland det första vi gör när vi kommer till Umeå (där min pappa fortfarande bor) är att gå på biblioteket. Oj, vad härligt att släppa hem kassar med böcker på svenska!

Maten
Sedan blir det till att frossa i svensk mat: Västerbottensost, leverpastej, hjortronsylt …. Mmmm, jag blir hungrig bara av att skriva detta. Barnen har även de lärt sig att uppskatta dessa saker och de ser fram emot den svenska maten väldigt mycket. Och det enorma utbudet på (lördags-)godis förstås! Och dipmix! Mjukglass! Varm korv!! Trocadero! Listan kan bli lång ….

Aktiviteter
Aktiviterna kräver lite mer planerande än maten. Det behöver inte vara så påkostade saker, man kan gå på museum, i Umeå finns t.ex. ett bra friluftsmuseum (Gammlia) där barnen kan upptäcka hur Sverige var för och man kan även fika. Fika är alltid bra att locka barnen med måste jag medge. Spela minigolf eller gå på en 4H-gård fungerar även det. Överhuvudtaget passar vi på att göra “svenska saker” som man kanske inte gör i det andra landet: går och fiskar, plocka blåbär osv.

Svensk_sommar

För dåligt väder får man leta reda på olika “lekland” som har poppat upp. Överhuvudtaget har jag en tolerantare attityd när vi är i Sverige – dels är vi ju på semester och dels så vill jag att barnen ska få positiva minnen från Sverigeresorna. Så det blir lite mer godis och glass under den här tiden.

Köpa med saker hem
Vi köper även med oss böcker och gärna saker med Pippi-motiv (tidigare Bamse) eller liknande, som alltid tyskarna brukar uttala sig väldigt positivt om och barnen blir på så sätt stolta över den svenska kulturen. Många i Facebook-gruppen “Svenska som modersmål utomlands” skriver nu i sommartiden om den positiva inverkan som Sverigebesöken har. Barn som inte har pratat så mycket svenska tidigare brukar komma igång med det. Det är klart – motivationen får ju en push – svenska pratas ju av alla runtomkring en helt plötsligt! Och när man vill leka med andra barn så går det ju lättare om man talar samma språk. Helt plötsligt har de en användning av språket.

Läger
Sedan brukar jag försöka hitta ett läger till barnen: fotbollsläger för sonen har varit en hit hittills. Där är det bara att titta på barnens intressen, det finns säkert något i närheten. Vi skrev om läger i Magasinet SMUL nr 2: Magasinet SMUL, nr 2 Jag utnyttjar dessa år till max, för jag vet att ju äldre barnen blir, desto svårare kommer det att bli att begeistra dem för dessa resor. Morfar kommer inte alltid att vara så intressant som nu innan de är i tonåren. Men så brukar det ju överhuvudtaget ofta vara svårt att intressera tonåringar för de saker man själv tycker skulle vara bra för dem, men det är ju ett annat kapitel … Jag skriver om Sverigeresor och om andra tips om hur man kan främja barnens svenska i min bok “I love svenska“, som finns tillgänglig på många svenska bibliotek och även via Internetbokhandlar.

Stockholm
Om man har vägarna förbi Stockholm så finns där väldigt många aktiviteter. Barn i stan – Stockholm länken ger många bra tips. Favoriter är ju Junibacken, Skansen, Gröna Lund, för att nämna några.

Om man nu pga olika skäl väljer bort besöken i Sverige (ekonomi, kort semester, kanske vill se något annat), så behöver man inte ge upp på svenskan ändå. Man kan hitta på saker relaterat med svenskan där man bor, varför inte göra ett “Sverigeläger” hemma? Ta fram material t.ex. från Lektion och gör dem tillsammans.

Till slut – om det är någon som är i Umeå i augusti med flerspråkigt utlandssvenskt barn, så är det bara att höra av sig!

Prata på och trevlig återstående sommar på er!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s