Ett år med “I love svenska”

IMG_0406

Nu har det gått ett år sedan min bok ”I love svenska” släpptes på Bokmässan i Göteborg 2013. Det är en bok för vuxna runt flerspråkiga utlandssvenska barn. Det har verkligen varit ett upplevelserikt år med många intressanta möten. Jag har märkt att min föraning var rätt – det finns ett stort behov av en sådan här bok. Vi är många som även om vi bor i utlandet vill föra vidare svenskan till våra barn, men man har många frågor. Om man då får svar på sina frågor, så stärks man i tron om att man gör rätt med den flerspråkiga uppfostran. Det är dock viktigt att man inser att varje familj har olika förutsättningar och att om det inte fungerar med svenskan så beror det sällan bara på en faktor. Att vara konsekvent med språket är viktigt, men det är som sagt ett samspel av flera faktorer och ingenting som man ska fördöma om det inte fungerar med svenskan.

Tack till alla er som har hört av er med kommentarer om boken. Det är en mäktig känsla när man får höra att man hjälper andra med sina kunskaper.

Några kommentarer om boken:
Den ger svar på så många frågor”. ”’I love svenska’ är den bok jag hade velat läsa när vi kämpade och emellanåt tvivlade på om vi gjorde rätt som tvingade på barnen två språk från första början”.”Tack för att du har skrivit den här boken!”” Jag uppskattar också att hon (författaren) hjälper läsaren att analysera och bedöma sina egna särskilda förutsättningar”.

Jag har även hållit i flera föreläsningar runt om i Europa och det är verkligen härligt att uppleva engagemanget för våra flerspråkiga barn. Det är en bra motvikt till alla som man träffar som INTE tror på flerspråkigheten och som tror att det blir för mycket för barnen. Det är bra att vi alla hjälps åt att sprida information om flerspråkighet, för att det längre fram inte ska fortsätta anses vara något ovanligt och konstigt. Jag drar mitt strå till stacken i det genom att hålla i dessa föreläsningar, dels på högskolan där jag arbetar och dels ideellt runt om i världen.

För de som frågar om var man kan köpa boken: ni kan köpa den via Isabergs förlag eller via nätet på Internetbokhandlar som Bokus, Adlibris eller CDON (ISBN: 9789176949016.)  i Sverige och på Amazon USA. Det finns även att låna på flertalet bibliotek i Sverige. Ni kan höra av er till mig personligen (se mejladress längst ner till höger) om ni inte hittar någon bra möjlighet att köpa boken.

Förutom att vara chefredaktör för Magasinet SMUL (www.magasinetsmul.com), som riktar sig till utlandssvenskar och som tar upp mycket om flerspråkighet, är jag fortsatt aktiv i Facebook-gruppen Svenska som modersmål utomlands (www.facebook.com/groups/svenskasommodersmal), även om min tid är relativ sönderplanerad genom jobb, avhandling och familjen. Jag har även i fortsättningen hand om Riksföreningen Sverigekontakts “Samspråk om flerspråkighet” (www.sverigekontakt.se). Jag lägger alltid ut nyheter här på webbplatsen, det är bara att kika in nu och då.

Prata på!

cropped-img_0037_red.jpg

Advertisement

One thought on “Ett år med “I love svenska”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s