Ordförrådet i vardagen

Utan att man tänker på det så lär man sig nya ord hela tiden. Det tar visserligen ett tag, man måste höra ett ord = antal gånger för att lära sig det, men man gör det.

Om man har barn i sin närhet kan man tänka extra på ord, även i vardagen. Brodera ut handlingarna med ord “nu lyfter vi på armen och drar av tröjan”. Detta är speciellt viktigt när det handlar om barn med flera språk.

Vi har nyligen hemma i Sverige och då passade vi på att göra många saker som vi bara brukar göra i Sverige. Vi var ute på landet och använde oss av lie och räfsa. Vad är det för saker och hur använder man dem? Jag visste ju vad det är på svenska och hur man använder dem, men hur är det på tyska? Bra tillfälle för reflektioner kring språket!

IMG_7898

Hur det går till med att fiska kanske man vet lite grovt, men vad heter sakerna man använder sig av? Fiskespö med lina och på kroken kommer masken. Och vad heter de olika fiskarna? Jättebra för mina barn som i sin vardag har svenskan från mig och spanska från sin pappa, men där omgivningen använder tyskan.

IMG_7949

Det finns så många ord som man tar för givet, men som ändå måste nötas in och sådant tar tid. Därför är sådana här besök för oss med utlandssvenska barn guld värda. Inte bara ordförrådet utökas, utan även perspektiv vidgas.

Så nästa gång du gör något rutinartat i vardagen – tänk efter! “Vet jag vad det här heter på något annat språk?”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s