Läslov – även utanför Sverige!

I Sverige är det höstlov just nu. Om ni hade glömt det, så talar man ofta om veckonummer i Sverige, det är nu vecka 44. I år så uppmanas till Läslov genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk. Ni kan följa allt om Läslov på nätet, Facebook, Twitter och Instagram. Gå in där för att få inspiration! Eller kolla i Läslovsbilagan i Metro (21-23/10, sidorna 34-37) för mer idéer! För ni kanske har lov där ni bor just nu, eller ska ha det? Eller helt enkelt för inspiration om vad kan man läsa med barnen?

För även om man bor utanför Sverige så kan man i dagens läge följa med bra i vad som händer i Sverige. Om man vill att ens barn ska få en utvecklad svenska, så är läsandet en vital del. Vi är nog många som släpar med oss böcker hem från Sverige-besöken, eller som alltid ber om böcker när någon frågar om de ska ta med sig något från Sverige. Problemet är ju bara att det blir så många böcker efter ett tag. Speciellt om man har barn som är bokslukare. Men det finns råd! Som t.ex. att låna e-böcker! Eller att byta böcker med andra!

IMG_6460_bokstapel_läslov

Bokstapel med svenska barnböcker i Tyskland

Om barnet har många läsläxor från skolan, fråga om barnet får läsa en bok på svenska i stället. Om ni inte har någon bok på svenska att läsa just nu – försök hitta en svensk författare. Prata tillsammans om boken, finns det något som är speciellt svenskt i boken?

Martin Widmarks böcker om detektivbyrån LasseMaja brukar uppskattas av barn i grundskolan, de kanske finns översatta på ert lokala bibliotek? Fast det finns naturligtvis även en nackdel med översatta böcker: förut hade vi bara tillgång till dem på svenska och det var en bra morot för mina barn att läsa på svenska, men nu finns de även på tyska. Fast som sagt, då kan man prata om böckerna på svenska, så får man in svenskan även där.

Ytterligare en idé är att använda er av Magasinet SMULs läsbingo (nr 2, sidorna 88-89), fast det kan vara svårt att hinna med under en vecka. Sätt upp en deadline – klara av det tills innan jul kanske?

Även om inte mängden text är det enda som gäller vid läsningen, så är det ändå viktigt att få upp en viss hastighet i läsningen och då måste man plöja en viss mängd text. En del skolor i Sverige använder sig av viss mjukvara för att mäta läshastigheten, t.ex. Softogram, men det är inte något måste. Läs gärna läsambassadören Anne-Marie Körlings inlägg om läshastighet. Se bara till att barnet får tillgång till litteratur. I början kanske man måste sätta sig ner med barnet och läsa. Viktigt är att försöka hitta böcker som barnet tycker om. Själv läste jag bara hästböcker under några års tid på grundskolan och möjligen tecknat, som Bamse, och senare bara sportdelen i tidningen, men det blev en läsare av mig ändå. Och läsningen är ju så viktigt i dagens digitala samhälle, för att klara av alla skolämnen, för att få ett jobb … you name it! Så dyk in i bokstävernas värld och läs på!

IMG_6053

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s